Cum vă apăraţi - Paşi

Vedeţi mai jos un sumar al paşilor identificaţi de noi - apoi alte detalii privind fiecare pas în parte. În linii mari etapele necesare pentru apărare sunt următoarele:

1- Opoziţia Iniţială - semnalarea prin petitie către autorităţi a

tulburării vieţii dvs familiale şi private de către Afacerea Z;

2 - Colectarea de Informaţii - obţinerea de informaţii de la autorităţi conform legii 544/2001 - privind autorizările deţinute de Afacerea Z (autorizaţie de construire, de mediu, sanitară, etc).:

    • Dacă nu au autorizaţie de mediu legea spune că nu au voie să funcţioneze (art 14 legea 265/2006, idem cu OUG 195/2005) - În practică GNM le permite funcţionarea.
    • Dacă au autorizaţie trebuie aflat daca au obţinut-o fraudulos:

- Sunt limitele de zgomot legale respectate? Detalii

- Este buletinul lor sonometric întocmit corect? Detalii

- Exista acordul vecinilor?

- Autorizatia de construire este emisa pentru utilitatea funcţionala Afacere Z? Detalii

    • Dacă nu au autorizaţie de construire cu utilitatea functionala adecvata agenţia locală de mediu nu le poate primi solicitarea de autorizaţie de mediu pentru că nu vor putea furniza plan de situaţie şi plan de încadrare în zonă ale obiectivului. Detalii mai multe la acest link.
    • ... lipsa oricăreia dintre autorizaţiile de mai sus înseamnă că Afacerea Z respectivă nu se află în legalitate. Dacă totuşi funcţionează e o chestiune de incompetenţă sau corupţie a autorităţilor relevante.
    • este util să vă familiarizaţi cu legislaţia aplicabilă (urbanistică, mediu, sanitară, ordine publică, înfiinţarea/desfiinţarea punctelor de lucru societăţi comerciale, etc)

3- Opoziţia informată - Studierea documentelor depuse de Afacerea Z la primarii si autoritati de mediu. Utilizarea informaţiilor in petitii adresate întâi Autoritatilor locale. Daca acestea refuza sa aplice legea urmeaza ...

4 - Semnalarea către organele ierarhice superioare ale autorităţilor locale care permit înfiinţarea şi perpetuarea funcţionării ilegale a unor Afaceri Z.

  • În studiul de caz de pe site, urmand petitiilor noastre informate, ANPM şi Ministerul Mediului au cerut socoteală GNM şi APMB;
  • APMB sub noul management şi cu ajutorul ANPM a aplicat legea care iar GNM fost în cele din urmă silită (prin concluziile anchetei APMB/ANPM/PS2) să aplice legea.

5 - Acţiunea în instanţă - pe calea contenciosului sau altfel. Înainte de instanţă mai puteţi face apel la alte autorităţi române (vor pasa însă rezolvarea la Ministerul Mediului) .... sau europene (încă nu am ajuns la Comisarul European de Mediu şi nu ştim cum abordează CE astfel de situaţii. Credem însă că recursul la autorităţile europene trebuie să urmeze doar perpetuării unei nedreptăţi de către autorităţile române în ciuda eforturilor dvs.)

Alte detalii privind fiecare pas

1 - Opoziţia Iniţială

În funcţie de etapa la care se găseşte înfiinţarea Afacerii Z sugerăm să vă adresaţi petiţia de opoziţie următoarelor autorităţi:

Afacerea Z solicită sau deja are Autorizaţie de Mediu:

- primăria emitentă a autorizaţiei de înfiinţare a construcţiei (în două cazuri din trei analizate de noi nu există autorizaţie de construcţie);

- agenţia locală de mediu;

- garda de mediu, comisariatul local;

- direcţia de sănătate publică locală;

- primăria municipiului.

Afacerea Z solicită PUZ/PUD:

- primăria care a emis certificatul de urbanism pentru PUZ/PUD;

- agenţia regională de mediu;

- direcţia de sănătate publică locală.

...

Afacerea Z solicită Acord de Mediu:

- primăria care a emis certificatul de urbanism;

- agenţia locală de mediu;

- direcţia de sănătate publică locală.

Aveţi ataşat aici Exemple Petiţie. Nu vă lăsaţi petiţia fără număr de înregistrare.

Odată ce aţi trimis petiţia de opoziţie autorităţile respective au obligaţia legală de a vă răspunde în 30 de zile (45 de zile pentru cazuri deosebit de complicate). Din experienţa noastră vor răspunde parţial şi vor ignora soluţionarea problemele ridicate de dvs. Uneori nu vor înţelege ce problemă semnalaţi. Va trebui probabil să trimiteţi nu una ci multe petiţii.

2 - Colectarea de informaţii

La sediul autorităţilor puteţi consulta pe loc sau cu programare prealabilă următoarele documente:

Studiul de impact/Bilanţul de mediu

Sub dl Costel Nedelcu APMB considera spălătoriile auto inofensive din punct de vedere al protecţiei mediului. Probabil din acest motiv APMB a primit (nu ştim ce se întâmplă acum după schimbarea de management) cel puţin două dosare incomplete al unor solicitanţi de autorizaţie şi nu a impus determinarea impactului produs asupra mediului prin impunerea realizării studiului de impact de către solicitanţii autorizaţiei de mediu (spre deosebire de agenţia Bucureşti agenţii locale de mediu cum ar fi cea din Galaţi solicită titularilor de activitate, tip spălătorie auto furnizarea bilanţului de mediu spre a le emite acord sau autorizaţie de mediu).

Fişa de prezentare iniţială

Cercetaţi fişa de prezentare depusă de solicitantul de autorizaţie. Aveţi acest drept şi puteţi descoperi lucruri interesante. Noi am descoperit de pildă trei declaraţii false în fişa de prezentare aferentă solicitării de autorizaţie de mediu 11889/16.11.2009. Şi mai interesantă a fost descoperirea că cele trei declaraţii false au fost însuşite fără nicio obiecţie de APMB şi GNM/CMB prin Costel Nedelcu, Alecu Ionuţ (la dezbaterea publică din 08.02.2010) şi alţii de la APMB şi de la GNM: Ionel Viorel Glăman şi Alexandru Toma în raportul 78/22.02.2010 apoi Gabriela Gaia în mai 2010. Pentru detalii urmaţi acest link: Declaraţii false însuşite de APMB şi GNM/CMB.

Buletinul Sonometric

Buletinul sonometric depus de solicitantul de autorizaţie de mediu la dosarul de autorizare poate fi întocmit în condiţii care îl fac irelevant pentru determinarea adevăratului impact produs de Afacerea Z asupra mediului, asupra sănătăţii şi calităţii vieţii dvs. Nivelul de zgomot astfel măsurat permite unor funcţionari a căror deontologie profesională este sub nivelul minim acceptabil să conchidă că prevederile legale pentru factorul de mediu zgomot vibraţii sunt respectate. Detalii la Buletin Sonometric.

3 - Utilizarea informaţiilor

Petiţia informată 1

Informaţiile colectate şi lectura legislaţiei (cel puţin următoarele: OUG 195/2005, HG 321/2005, OMS 536/1997, OMMP 1798/2007, Ordinul Comun 135/2010, STAS 1009/88, STAS 6161/3/82, SR 6161_1_08, SR ISO 1996 ) vă vor permite să vă argumentaţi opoziţia printr-o nouă petiţie adresată atât agenţiilor locale cât organelor lor ierarhice superioare:

-Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) - http://www.anpm.ro/ - care a acţionatdecisiv prinn ancheta în cazul solicitării de autorizaţie de mediu 11889/2009:

- GNM Comisariatul General (GNM/CG) - condusă actualmente de dl Silvian Ionescu - care nu a răspuns niciuneia dintre petiţiile în care îi semnalam nerespectarea legii de către comisarii Alexandru Toma, Gabriela Gaia şi Ionel Viorel Glăman. Desigur, conform legii, trebuia să o facă în termen de 30 de zile. Dar ce e legea pentru GNM? Dar chiar şi aşa trebuie să respectaţi rigorile impuse de lege şi să vă adresaţi şi lor. Ulterior puteţi proba în instanţă că nu respectă legea şi nu răspund petiţiilor.

- direcţiei de sănătate publică Bucureşti - http://www.dspb.ro/

- primăriilor de sector şi primarului general - http://www.pmb.ro/

Petiţia informată 2

Dacă petiţia nu vă este rezolvată şi în continuare legea nu este respectată de APMB şi GNM/CMB puteţi căuta dreptatea simultan sau secvenţial după cum credeţi mai bine adresându-vă:

- Ministerului Mediului (dacă le scrieţi înainte de a vă adresa ANPM şi GNM/CG vă vor trimite la ei);

- Justiţiei civile (o cale e legea contenciosului 554/2004 dacă nu au trecut 6 luni de la data actului administrativ pe care doriţi să-l contestaţi);

- Justiţiei penale - “Prezentarea, în lucrările privind evaluarea de mediu, evaluarea impactului asupra mediului, a bilanţului de mediu sau a raportului de amplasament a unor concluzii şi informaţii false” sunt infracţiuni pedepsite conform prevederilor art. 98 Legea 265/2006;

- Altor autorităţi cum ar fi Primul Ministru şi Preşedintele României (care însă pe noi ne-au pasat "spre competentă soluţionare ghici către cine? ... către GNM (!)...

- Comisarului European de Mediu (http://ec.europa.eu/environment/index_en.htm)

Orice informaţii aflate pe această pagină sunt cu caracter orientativ. Ulterior lunii iunie 2010 acest site nu a mai fost actualizat din punct de vedere al legislatiei. Vizitatorii sunt rugaţi să consulte cu diligenţă legislaţia actualizată pentru o informare pertinentă şi/sau pentru a se apăra în cunoştinţă de cauză. Autorii http://www.nuzgomot.ro/ nu îşi asumă nici un fel de răspundere în privinţa modului în care Vizitatorii înţeleg să folosească informaţiile de pe site.